ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ - KREM KARAMELE NE KUPA

ΚΡΕΜΑ  ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ  ΣΕ  ΦΟΡΜΑΚΙΑ - KREM KARAMELE NE KUPA


ΚΡΕΜΑ  ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ  ΣΕ  ΦΟΡΜΑΚΙΑ 
KREM KARAMELE NË KUPA

Οδηγίες παρασκευής - Udhëzimet e përgatitjes
1. Μοιράζετε το περιεχόμενο του φακέλου με την ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ σε 6 φορμάκια
ή σε μικρά μπολ.
    Ndajeni përmbajten e zarfit me karamelën e gatshme në gjashtë kupa ose në bol të vegjël.
me teper meso greqisht

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες το 2016;

Πότε πέφτουν οι δημόσιες αργίες το 2016; - Kur bien ditët zyrtare të pushimeve në 2016?


Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές.
          Në Greqi ekzistojnë festa të ndryshme fetare dhe kombëtare që cilat shpesh (herë) janë dhe ditë pushimi për nëpunësit dhe për nxënësit.

Κάποιες από αυτές είναι σταθερές ενώ κάποιες άλλες είναι κινητές και προσδιορίζονται από την ημερομηνία του Πάσχα για το κάθε έτος.
         Disa prej tyre janë fikse ndërsa disa të tjera janë të lëvizshme dhe përcaktohen nga data e Pashkës për çdo vit.

me teper meso greqisht

Ένα ανέκδοτο - Një anekdotë

Τα κουνούπια - Mushkonjat 

Ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας πάνε εκδρομή στο βουνό.
       Kostika dhe Jorika shkojnë ekskursion në mal.

Αφού βρήκανε μέρος δίπλα σε μια λίμνη κατασκηνώνουν.
       Pasi gjetën vend pranë një liqeni bëjnë kamping.

Στήνουν τη σκηνή τους,  ανάβουν φωτιά και κάθονται να φάνε.
       Ngrehin tendën, ndezin zjarrin dhe ulen për të ngrënë.
me teper meso greqisht

Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι - Të gjithë burrat janë njëllojΗ Πολυξένη εξαγριώνεται όταν βρίσκει τον σύζυγό της να φλερτάρει με την υπηρέτρια τους. (Polikseni nxehet shumë kur shikon burrin e saj të flertojë me shërbëtoren e tyre.) Αφού απολύσει την κοπέλα, θα εγκαταλείψει τον άντρα της και θα πάει να μείνει στο σπίτι των γονιών της. ( Pasi e pushon nga puna shërbyesen, lë burrin e saj dhe shkon të rrijë në shtëpinë e prindërve të saj.) Εκεί όμως, κατά τύχη, θα έρθει να εργαστεί ως οικιακή
shkarko filma greqisht

Στρατιωτικοί βαθμοί - Gradat ushtarake

Στρατιωτικοί βαθμοί - Gradat ushtarake
Στρατός Ξηράς - Forcat Tokësore

Ανώτατοι αξιωματικοί - Oficerët më të Lartë
Στρατάρχης* Gjeneralisim*
Στρατηγός Gjeneral
Αντιστράτηγος Gjenerallejtënant
Υποστράτηγος Gjeneral Major
Ταξίαρχος Gjeneral Kolonel
me teper meso greqisht

ΤΡΕΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΝΩ - I cmendur jam dhe bej cte dua


Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω είναι μια ελληνική ταινία, παραγωγής 1985 με πρωταγωνιστές τον Στάθη Ψάλτη, την Καίτη Φίνου.
I cmendur jam dhe bej cte dua eshte nje film grek, prodhim i 1985 me protagoniste Stathi Psalti, Keti Finu.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός ανέργου Έλληνα,  ο οποίος δεν μπορεί να βρει δουλειά και  μετά τον πάνε στον ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος του προτείνει μία λύση για το πρόβλημά του.  Τον εφοδιάζει με αποδεικτικό τρέλας, το οποίο ο Στάθης χρησιμοποιεί έξυπνα  για να προσληφθεί σε μια εταιρεία ζυμαρικών που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του, τη Λόλα την αδελφή του ιδιοκτήτη.

filma greqisht

Τα νησιά της Ελλάδας - Ishujt e Greqisë

Τα νησιά της Ελλάδας - Ishujt e Greqisë
Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 νησιά, από το σύνολο αυτών των νησιών μόνον τα 117 κατοικούνται. και μόνο 53 από αυτό έχει πάνω από 1.000 κατοίκους.

Në Greqi ekzistojnë 6000 ishuj, nga totali i këtyre ishujve vetëm 117 banohen dhe vetem 53 prej tyre kanë mbi 1000 banorë

1 Κρήτη Kretë
2 Εύβοια Ebia
3 Ρόδος Rodo
4 Κέρκυρα Korfuz
5 Λέσβος Lesbos
6 Χίος Kios
7 Κως Ko
8 Ζάκυνθος Zakintho
me teper meso greqisht

Οι πόλεις της Ελλάδας - Qytetet e Greqisë

Οι πόλεις της Ελλάδας - Qytetet e Greqisë
Η Καμάρα, Θεσσαλονίκη - Kamara, Selanik

1 Αθήνα Athinë
2 Θεσσαλονίκη Selanik
3 Πειραιάς Pirea
4 Πάτρα Patër
5 Λάρισα Larisë
6 Ηράκλειο Iraklio
7 Βόλος Volo
8 Ιωάννινα Janinë
9 Τρίκαλα Trikalla
10 Χαλκίδα Halqidha
me teper meso greqisht

Τραγούδια για μικρούς - Këngë për të vegjelΕλληνικά τραγούδια για παιδιά - Këngë greke për femijë.

Πρόκειται για μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή, στην οποία τα μικρά παιδιά μπορούν να ακούσουν και να μάθουν ελληνικά τραγούδια και όχι μόνο.

Bëhet fjalë për një aplikacion krejtësisht falas, në të cilin fëmijët e vegjël mund të dëgjojnë dhe të mësojnë këngë greke dhe jo vetëm.
kenge greqisht per femije

Το ψάρι, το ψάρεμα - Peshku, peshkimi

Το ψάρι - Peshku  - O ιχθύς
Tο ψάρεμα - Peshkimi 
η ψαραγορά, ιχθυαγορά treg peshku
το
το
ψαράδικο, ιχθυοπωλείο
ψαράδικο
dyqan peshku
anije peshkimi, peshkarexhë
ο ψαράς, ιχθυοπώλης peshkatar
το ψάρεμα peshkimi
η ψαρευτική, ψαρική peshkataria
ψαρεύω peshkoj
me teper mesime greqisht

Οι πόλεις της Αλβανίας - Qytetet e Shqipërisë

Οι πόλεις της Αλβανίας - Qytetet e Shqipërisë

1 Άγιοι Σαράντα Saranda
2 Αργυρόκαστρο Gjirokastra
3 Αυλώνας Vlora
4 Βίγλιστα Bilishti
5 Βόρα Vora
6 Γκραμς Gramshi
7 Δέλβινο Delvina
8 Δυρράχιο Durrësi
9 Ελβασάν Elbasani
10 Επισκοπή (Ντίμπρα) Peshkopia (Dibër)
11 Ερσέκα Erseka
12 Καβάγια Kavaja
13 Κακαβιά Kakavijë
14 Κάμεζ Kamza
me teper mesime greqisht

Οι προθέσεις - Parafjalët


Με = me     
Ο Γιάννης παίζει μπάλα με τους φίλους του. 
         Jani luan top me shokët e tij.
Ο πατέρας είναι με τον κύριο Γιώργο.
         Babai është me zotin Jorgo.
Ταξιδεύω συχνά με το αεροπλάνο
         Udhëtoj shpesh me aeroplan.
Δούλευα μ'αυτά τα ρούχα.
         Punova me këto rroba.

Πρόγνωση του καιρού - Parashikimi i motit

Πρόγνωση του καιρού - Parashikimi i motitΟ Ιούλιος ετοιμάζεται να μας δείξει το ζεστό του πρόσωπο, καθώς τώρα που θα αρχίσουν οι άνεμοι να πέφτουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά-σιγά να ανεβαίνει. 
       Korriku përgatitet të na tregojë fytyrën e tij të ngrohtë, ndërsa tani që erërat fillojnë të bien, temperatura do fillojë avash-avash të rritet
me teper meso greqisht